Del, , Google Plus, Pinterest,

Lyst på dessert?

Fire smaksrike og sunne desserter du kan unne deg når som helst.

I hvert fall nesten.

Dessert er prikken over i-en etter en god middag. For barna er dette høydepunktet, og vi tør vedde på at det samme gjelder for mange av dere voksne også. Sjokolade eller bær, søtt eller surt – her mangler det ikke på alternativer.

Vi har samlet sammen våre fire favoritt-desserter, som både er gode og en smule sunnere.

Panna Cotta med ChufaX og bringebærsaus

PANNA COTTA: Unn deg den deilige, italienske desserten. Med en liten vri, selvsagt.
PANNA COTTA: Unn deg den deilige, italienske desserten. Med en liten vri, selvsagt.

Panna Cotta er en italiensk dessert basert på fløte og vanilje. Den er enkel å tilberede og smaker veldig godt. Serveres gjerne med en frisk bærsaus. Kan godt tilberedes dagen i forveien.

Denne oppskriften er gluten- og laktosefri.

Dette trenger du til 4 porsjoner:

Tilberedning:

Legg gelatinplatene i kaldt vann i 5 min. Klem av vannet når platene skal brukes.

Kok opp laktosefri fløte, ChufaX mel og vanilje mens du rører forsiktig. Ta av platen og rør inn honning og gelatin. Hell i former eller glass, og avkjøl noen timer før servering slik at det rekker å stivne.

Hakk opp de bløtlagte ChufaX Tigernøtter og pynt desserten. Serveres med en frisk bærsaus.

Bærsaus:

  • 200g frosne bær (for eksempel bringebær)
  • 2 ss. honning
  • 1 ts. sitronsaft

Ha alt sammen i en blender og kjør til sausen blir jevn og fin.

LES OGSÅ: Så enkelt lager du supersunne måltider

Frukt- og nøttebrownies uten sukker

ALLE LIKER BROWNIES: Vi presenterer nøttebrownies med frukt - uten sukker!
ALLE LIKER BROWNIES: Vi presenterer nøttebrownies med fruktbiter – uten sukker!

Hvem liker brownies? Nesten alle. Ulempen er at du ikke burde spise for mye av det, men det akter vi å rette på. Vi presenterer nøttebrownies med fruktbiter – uten sukker!

Denne oppskriften er gluten- og sukkerfri.

Dette trenger du:

  • 1/2 dl. eplemos.
  • 3 ss. ChiaX.
  • 2 ss. kokosolje, smeltes i vannbad.
  • 1 dl. vann, kokes opp.
  • 200g steinfrie dadler, hakkes.
  • 1 ss. honning.
  • 1/2 ts. ekte vaniljepulver(kan også bruke vaniljesukker).
  • 2 ss. kakao.
  • 1 ts. bakepulver.
  • 1 klype salt.
  • 70 g. ChufaX mel.
  • 1 dl. aprikoser.
  • 1 dl. hakkede mandler.
  • 3/4 dl. hakkede og bløtlagte ChufaX Tigernøtter.

Tilberedning:

  • Ha ChiaX i eplemosen og rør godt. Sett til side i ca. 15 min. Rør gjerne av og til.
  • Sett kokosolje til smelting.
  • Kok opp vann og ha i hakkede dadler. La dette småkoke et par minutter, før det kjøres til mos i en blender eller med stavmikser. Bland i smeltet kokosolje (og honning hvis ønskelig).
  • Bland sammen alt det tørre. Hakk aprikoser og nøtter og rør i melblandingen. Hell så i det våte og bland godt.
  • Kle formen med bakepapir og stek kaken på 175 grader i 30-40 minutter. Kaken skal ikke være saftig.
  • Dryss med Sukrin-melis og skjær i biter.

Serveres med is som dessert. Kaken holder seg saftig og god noen dager i tett boks.

LES OGSÅ: Nytt år, bedre helse?

Saftig ChufaX krydderkake med ostekrem

PRIKKEN OVER I-EN? Overrask familien med en skikkelig god dessert, etter middagen. Krydderkake med ChufaX og ostekrem blir kanskje den nye favoritten?
PRIKKEN OVER I-EN? Overrask familien med en skikkelig god dessert, etter middagen. Krydderkake med ChufaX og ostekrem blir kanskje den nye favoritten?

Nyt vår gode, saftige krydderkake med ostekrem etter et godt middagsmåltid.

Denne oppskriften er gluten- og laktosefri.

Dette trenger du:

  • 100 g smør eller laktosefritt smør smeltes.
  • 0,5 l. ChiaX gele (laget med 1/2 dl. ChiaX og 4,5 dl. eplejuice).
  • 175 g. Sukrin Gold.
  • 2 dl. ChufaX mel.
  • 200 g. mandelmel.
  • 150 g. hvetemel eller glutenfri blanding.
  • 2 ts. natron.
  • 2 ts. malt kanel.
  • 1 ts. malt ingefær.
  • 2 ts. malt nellik.
  • 2 ts. malt kardemomme.
  • 1 ts. ekte vaniljepulver.

Ostekrem:

  • 150 g. kremost (for eksempel Philadelphia), vanlig eller laktosefritt.
  • 50 g. smør, vanlig eller laktosefritt.
  • 1,5- 2 dl. Sukrin melis.
  • 1 ts. ekte vaniljepulver.

Fremgangsmåte:

  • Smelt og avkjøl smøret.
  • Bland alt det tørre og ha i ChiaX eplejuicegele og smør. Rør til en jevn deig.
  • Hell deigen i en liten langpanne kledd med bakepapir (ca. 30×24 cm.). Stek kaken midt i ovnen på 180°C i 35 min. Avkjøl kaken helt i formen.
  • Rør sammen mykt smør og melis. Tilsett så kremost og vanilje. Pisk ostekremen raskt sammen og smør på kaken.

Pynt:

Tørket ringblomst eller revet appelsinskall og finhakkede bløtlagte ChufaX Tigernøtter.

Tips:

  • Kaken er kjempefin å fryse. For å unngå søl med glasuren, kan man skjære kaken i passende stykker og sette den i fryseren over natten. Når kaken er frossen kan du legge stykkene oppå hverandre i boks eller pose som du ønsker uten at glasuren blir ødelagt. Det er likevel lurt å legge matpapir mellom lagene.
  • Oppskriften kan også brukes til gulrotkake – da tilsetter du bare noen raspede gulerøtter.

ChufaX Marengstopper

KAFFEKOS: Laktose, gluten- og sukkerfrie marengstopper med ChufaX er det ikke alle som kan skryte på seg å ha bakt. Men det kan du, eller?
KAFFEKOS: Laktose, gluten- og sukkerfrie marengstopper med ChufaX er det ikke alle som kan skryte på seg å ha bakt. Men det kan du, eller?

Denne oppskriften er glutenfri, sukkerfri og laktosefri.

Dette trenger du:

  • Eggehvite fra 2 egg.
  • 1,5 ts. ekte vanilje.
  • 3 ss. honning.
  • 100 g. mørk sjokolade (eventuelt 70% etter smak) eller 80% sjokolade uten sukker og melk (eventuelt hjemmelaget).
  • 75 g. grovhakkede ChufaX Tigernøtter (bløtlagt i 48 timer).
  • 75g grovhakkede mandler.

Fremgangsmåte:

  • Ha eggehvitene i en ren bolle og pisk de stive. Pisk så inn honning, vanilje og ChufaX mel til en glatt og luftig marengs.
  • Grovhakk ChufaX Tigernøtter, mandler og sjokolade. Vendes forsiktig inn i marengsen med en slikkepott.
  • Settes med teskjeer på stekeplater med bakepapir. Pass på at de ikke blir for store.
  • Toppene kan flyte en del ut under steking, så når steketiden er over vær raskt med å sette/forme de som topper igjen over på en rist. Dette gjøres enkelt ved å bruke fingrene og skyve dem av stekespaden, mens en presser de litt sammen.
  • Stekes ved ca. 170 grader (varmluft) i 15-20 min. Ikke stek for lenge, da blir toppene harde.
  • Oppbevares i tett boks, hvis det blir noen igjen så lenge.